EN
Kavan İnşaat Logo
Tüm sorularınız için bizi arayın

Mimari Tasarım Nedir?

Mimari tasarım, günlük hayatta karşımıza çıkan yapıların, mekanların, eşyaların, hatta bazen yolların ve yollardaki bitkilerin ağaçların bile belli bir kurala veya güzellik, işlevsellik algısına dayanılarak tasarlanması durumudur. Mimarlar ve farklı mesleklerden olan bir çok insan mimari tasarımda yer alabilir.

Mimari tasarım yeri geldiğinde bir mobilya veya bir yapı projesi tasarlamak olurken yeri geldiğinde sokakta kaldırımlarda yer alan bitkilerin ağaçların düzenini, yapısını, şeklini tasarlamak olabilir. Mimari tasarım çok geniş bir yelpazesi bulunan alandır. Bina tasarımı bunlara kıyasla daha özneldir. Sadece belirli bir bina tasarım sürecine girer ve sonuç olarak inşa edilir.

MİMARİ İŞLEVSELLİK VE TASARIM

İşlevselliği nasıl anlamalı ve tasarımla olan bağlantısı nedir ?
İşlevsellik, uygun bir şekilde çalışma ve faydalı olma niteliği olarak açıklanabilir. Mimari tasarım alanında bunu iki farklı açıdan incelememiz uygun olur. Birincisi teknik fonksiyonellik, ikincisi ise ergonomik fonksiyonellik.

Teknik Fonksiyonellik

Teknik fonksiyonellik ile ilgili anlatılması gereken en önemli sözcük yapılan üretimin‚ çalışması. Sıhhi tesisat olsun veya dolap kapağının herhangi bir yere dokunmadan açılması, yada çekmece rayı hiç fark etmez. Bu örnekleri oldukça çoğaltabiliriz ancak bahsettiğim gibi tek kriter çalışıyor olması yada çalışmaması. Sol taraftaki fotoğrafda göreceğiniz Merdiven aynı zamanda komple duvar raf ve açık raf sistemi olarak tasarlanmış. Özünde sade basit ve kullanışlı bir konsept olmuş. Teknik kısım sadece taşıyıcı sistemi oluşturmak ve ebatlandırmaktan geçiyor. Merdivenin raf ölçü ve oranları ve basamak ölçüleri tam olması gerektiği boyutlarda hesaplanmış. Burada mimarımızın tecrübe ve bilgisi ön plana çıkıyor.

Ergonomik Fonksiyonellik

Gelelim Ergonomik Fonksiyonellik kısmına. Günümüzde birçok hizmet ve ürün kalıplaşmış standartlarda verilmektedir. Bunun sebebi her ne kadar endüstriyel çağın başlangıcı ile bağlantılı olsada, 19. Yüzyılın başlarında özellikle Almanya’da gelişen Bauhaus gibi yapı marketlerinin akımı ile birlikte Tasarım ve Yapı alanında da belli kalite ve ölçü kriterleri oluşturulmaya başlanmıştır. Bununla birlikte yine Almanya’da yaşayan Ernst Neufert isimli bir Bey hayatı boyunca bulduğu her şeyi çizimi ile birlikte ölçülendirmiş ve bir nevi Mimari Ansiklopedi oluşturmuştur ve şuan günümüzde imal edilen birçok ürün bu ölçülere göre tasarlanmaya devam etmektedir. Bu yüzden evimizdeki tezgah genişliği 60cm, mutfak tezgahı mızın yüksekliği 90cm olarak kabul edilir. İstisnalar tabii ki olabilir, ancak unutmamalı ki her değişiklik, düşünmeniz ve hatta ilaveten çözmeniz gereken bir detay olarak karşımıza çıkacaktır. Örneğin tezgahınızı 60cm değil 80cm derinlikte yaptığınızda gerçekçi düşünmemiz gerekirse Davlumbazın Ocak’tan daha geride olacağı için çekim performansı oldukça düşecektir ve üst dolaplara da ulaşmanız daha zor olacaktır. Veya tezgahın yüksekliğini değiştirmeyi düşündüğünüzde, Bulaşık Makinesini tezgah altına sığdırmakta zorlanacağınız bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Tabii ki ölçülerin bu şekilde oluşmasında en önemli faktör insanın vücut yapısı ile ilişkili, işte bu yüzden buna ergonomik işlevsellik diyoruz.

Yukarıda köşede görmüş olduğunuz fotoğrafta konforlu bir oturma alanı tasarım ile bütünleşmiş. Manzaraya karşı yukarıdan sarkıtılmış bir midye’yi andıran şömine hem rengi hemde dokusu ile beraber adeta Mekan’da son noktayı koymuş diyebiliriz. Birçoğumuz şimdi belkide karşısına güzel bir kanepe yerleştirilseydi aynı sonuç meydana gelmez miydi diye düşünebilir. İşte burada Mimari Tasarımın farkını oldukça net bir şekilde görebilirsiniz. İşin özü bütün bir konsepti oluşturabilmekten geçiyor.

Mimarlık Taban Puanları En Yüksek Vakıf Üniversiteleri

1. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi %100 Burslu 498.820
2. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi %100 Burslu 487.051
3. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi %50 Burslu 474.662
4. İstanbul Bilgi Üniversitesi %100 Burslu 467.682
5. Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce %100 Burslu 467.493

Mimarlık Taban Puanları En Düşük Devlet Üniversiteleri

1. Yüzüncü Yıl Üniversitesi 405.175
2. Mardin Artuklu Üniversitesi 407.250
3. Dicle Üniversitesi İkinci Öğretim 409.456
4. Bozok Üniversitesi 414.750
5. Karabük Üniversitesi 417.715

Mimarlık Taban Puanları En Düşük Vakıf Üniversiteleri

1. Doğu Akdeniz Üniversitesi 366.910
2. Doğuş Üniversitesi 384.238
3. Avrasya Üniversitesi 397.338
4. Maltepe Üniversitesi İngilizce 405.958
5. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi %50 Burslu 422.042

İşte Tüm bu bilgiler ışığında tercih edilme sırasına göre ve verilen eğitim koşulları göz önüne alındığında Kendi TOP-10 Listem yani , En iyi Mimarlık Fakülteleri Sıralaması Aşağıdaki gibidir..

1) İTÜ – Mimarlık FakültesiİTÜ Mimarlık Fakültesi 1944 yılında kurulmuş olmasına karşın İTÜ’de mimarlık eğitimi ilk kez sivil mimar ve mühendisler yetiştirilmek üzere 1884 de kurulan “Hendese-i Mülkiye Mektebi” ile başlamıştır. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Mimarlık, 1981 yılında kurulan Şehir ve Bölge Planlaması, 1993 yılında öğretime başlayan Endüstri Ürünleri Tasarımı, 2002 yılında kurulan İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı Bölümleri de bulunmaktadır.

2) ODTÜ – Mimarlık FakültesiODTÜ Mimarlık Fakültesi ODTÜ içerisindeki 3 bölümü içermektedir. 1956 yılında kurulan fakültede ilk açılan bölüm Şehir ve Bölge Planlama’dır.Fakültenin birinci sınıfları, bütün öğrenciler için temel tasarım stüdyosu içerir. İlerleyen yıllarda ihtisas dersleri görülmektedir.fakülte bünyesinde aktif olarak çalışan ODTÜ Mimarlık Topluluğu (ODTÜ MFT) ve ODTÜ Tasarım Topluluğu (ODTÜ OTT) isimli topluluklar mevcuttur.

3) İstanbul Aydın Üniversitesi – Mimarlık Fakültesi2013 Mayıs ayında kurulan İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi(MTF)’nin mevcut 4 bölümünden ikisi, Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümleri, bu tarihten önce İAÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer almış ve mezun vermişlerdir. Bizzat kendi deneyimlerime ve akademik geçmişime dayanarak söylemeliyim ki , Vakıf Üniversiteleri içerisinde en çok tercih edilen ve donanımlı yetiştirilen Üniversite Mimarlık Bakımından bu üniversitedir diyebilirim.

4) Yıldız Teknik Üniversitesi – Mimarlık FakültesiÜniversite 1911’de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris’teki Ecol de Conducteur ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı bir okul olarak kurulmuştur.Üniversitede 77 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 61 araştırma görevlisi, 1300 ü aşkın lisans, 300 ü aşkın yüksek lisans, 120 doktora öğrencisi ve 15000 ‘den fazla mezunu bulunmaktadır. Fakültemiz, AB. ve GATS süreçleri kapsamında Avrupa mimarlık eğitim-öğretim ve araştırma alanlarında toplam kaliteyi iyileştirme çalışmalarını sürdürmektedir.

5) Mimar Sinan Üniversitesi – Mimarlık Fakültesi1883 yılında kurulan ve ülkemizde güzel sanatlar eğitimi veren ilk kurum olan , Sanayi-î Nefise Mektebi’nin bünyesinde eğitime başlamış olması ve Çağdaş Türk Mimarlığını etkilemiş ve yönlendirmiş bir çok mimar yetiştirmiş eğitim geçmişinden kaynaklanan özgün birikimi.Güzel Sanatlar alanında eğitim veren bir Fakülte ile aynı kurumda bulunması. Disiplinler arası yaklaşıma duyarlı, mimarlık eğitiminde özgün geçmişine karşın bilinçli ve gelişmeye açık bir eğitim kadrosu olması.

6) Gazi Üniversitesi – Mimarlık Fakültesi1966 yılında kurulan Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Koleji ve 1967 de kurulan Yükseliş Koleji Özel Mimarlık Okulunun 1972 yılında birleştirilmesi ve Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi adını alması ve bu Akademinin 1982 yılında Gazi Üniversitesine bağlanması ile Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak kurulmuştur.

7) Erciyes Üniversitesi – Mimarlık FakültesiYükseköğretim kurulu’nun 21 Nisan 1989 gün ve 8589 sayılı kararı ile Mühendislik Fakültesi’nde açılmış olan Mimarlık Bölümü, 1991-1992 eğitim-öğretim yılında 20 öğrenci ile öğretime başlamıştır. Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 03 Temmuz 1992 gün ve 3837 sayılı yasa ile kurulmuştur. Yükseköğretim kurulu’nun 29 Temmuz 1993 gün ve 14377 sayılı kararı ile fakülte bünyesinde “Mimarlık Bölümü”, “Şehir ve Bölge Planlama Bölümü” ve “Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü” olmak üzere üç bölüm açılmıştır.

8) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi – Mimarlık FakültesiFakülte, 1970 yılında Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak kurulmuş ve 1983 yılında Eskişehir’deki öğretim kurumlarının Anadolu Üniversitesi adı altında yapılandırılması sonucu, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi adını alarak 18.8.1993 tarihine kadar bu üniversite bünyesinde eğitim öğretimini sürdürmüştür.

9) İstanbul Kültür Üniversitesi – Mimarlık FakültesiMühendislik-Mimarlık Fakültesi altında yer alan Mimarlık Bölümü’nün, Mimarlık Fakültesi altında çalışmalarını sürdürebilmesi için yapılan girişimler sonucunda, 23 Ağustos 2011 tarihinde, Mimarlık Fakültesi kurulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

10) Girne Amerikan Üniversitesi –  Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar FakültesiMimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Mihendislik ve Mimarlık Fakültesinden 2009 yılındaki GAÜ – Senatosu kararıyla ayrılmıştır. 2009-2010 akademik yılından itibaren Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi olarak çalışmaya başlamıştır.